Sunday, December 26, 2010

Resepi Spagetti untuk yg berminat mencuba...

Untuk Kuah :
1 labu bawang besar (kuning) (didadu)
3 ulas bawang putih (didadu)
500 gm daging lembu cincang (try cari yg kisar kat pasaraya)..kalau tak ramli pun ok.
300 ml susu segar
6-7 biji tomato masak (dikisar)
1 tin sedang tomato puree
1 batang lobak merah (didadu kecil)
3-4 batang celery (potong nipis)
Air (500ml) (agak-agak untuk kuah)
Garam dan Gula
Sedikit Oregano
Minyak Zaitun
Mentega (4 sudu makan)
dan

1 bungkus 450 gm spagetti



Caranya:

1. Panaskan butter dan minyak zaitun, tumis bawang besar dan bawang putih hingga lembut.
2. Masukkan daging cincang, masak hingga kering air daging.
3. Masukkan susu segar dan kacau sebentar.
4. Masukkan tomato kisar, lobak merah dan celery.
5. Kacau rata, kemudian masukkan tomato puree dan air.
6. Masak hingga mendidih, kemudian tambahkan oregano.
7. Perlahan kan api dan masak lagi hingga kuah pekat.
8. Untuk mendapatkan rasa yg lebih sebati, kisar 1/3 kisar daripada kuah tadi hingga halus.
9. Masukkan garam dan gula mengikut rasa. Tutup periuk dan masak selama 1-2 jam diatas api kecil.


Tips : lagi lama dimasak lagi sedap. * saya kisar kuah tu untuk tidak menampakkan sgt sayuran dlm kuah tu...kalau tak bebudak tu mesti tak makan. Dan kalau guna daging kisar Ramli boleh tambah 1 kiub lembu untuk lebih rasa lembu...maklumlah yg dikisar tu tulang ,lemak dan usus).


Nak rebus spagetti mesti semua dah tahu..cuma satu petua : masukkan garam dan minyak dlm air rebusan, lepas dimasak tuang lagi minyak zaitun diatas spagetti tadi sambil dibalik-balikkan. (Jgn sesekali siram dengan air sejuk @ paip).

So ....selamat mencuba....kalau ada sapa-sapa yg cuba dan ada add-on any ingredients dan rasanya lebih yummy lagi...bagi tahu yer...boleh sama-sama buat improvement.

No comments: